Att mobba sig själv.

 

"Det är ju som mobbning, bara att du mobbar dig själv."

Det sa min psykolog åt mig en gång, när jag berättade hur jag tänkte om mig själv. Jag hade aldrig tänkt på det på det sättet förut, men när hon sa det insåg jag att det är ju precis så det är. Jag mobbar mig själv. Sättet jag tänker om mig själv, och ibland säger åt min spegelbild, hur jag trycker ner mig själv. Skulle jag behandla någon på det sättet skulle det verkligen räknas som mobbning, men i det här fallet är det jag som blir mobbad, av mig själv. Jag skulle aldrig ens kunna tänka tanken på att behandla någon annan på det här sättet, men när det gäller mig själv är det inga problem. När jag skriver det här nu så inser jag hur konstigt det låter, varför skulle någon behandla sig själv på det här sättet? Men det är svårt att sluta, svårt att inte tycka som jag tycker. Och det har ju pågått så länge nu, att jag tror på mig själv när jag tänker att jag är ful och därför mindre värd. Någonstans inne i mig vet jag kanske att det inte är så, men självföraktet tar över.

Och det hjälper ju inte alls när någon säger åt mig att det inte är så, att det bara är jag själv som tycker det. Det spelar ingen roll vad folk säger, jag måste tro och tycka det själv också. I grund och botten handlar allt det här om dåligt självförtroende, men, jag jobbar på det.

16.05.2017 kl. 17:15

En lista.


10 saker jag tycker om

- Spontana äventyr
- kaffe
- att läsa en riktigt bra bok
- att åka berg&dalbala
- solnedgångar
- att dricka vin med en fin vän
- att vara ut på havet
- långa kramar med någon man saknat
- kravlösa dagar
- att skratta så mycket att man nästan börjar gråta
 

 

 9 saker jag tycker mindre bra om

- Rasism
- inställda planer
- sexism
- att känna mig otillräcklig
- ärtsoppa
- när jag har samlat mod för att ringa ett viktigt samtal och så får jag inget svar
- respektlöshet
- när jag har massa skriv-inspiration men inte får fram mina tankar till ord
- missförstånd som leder till massa dåliga saker

 

8 saker jag vill (göra) i framtiden

- Resa och se världen
- gifta mig
- vara lycklig
- segla jorden runt (eller bara segla någonstans)
- skaffa barn
- ha ett jobb som jag trivs med
- åka luftballong
- skaffa fler tatueringar

 

 

7 band/artister jag lyssnar på

- Mumford & Sons
- Bo Kaspers orkester
- Veronica Maggio
- Kent
- Coldplay
- Ed sheeran
- Imagine Dragons

 

6 bra böcker
- Livet efter dig - Jojo Moyes
- En man som heter Ove - Fredrik Backman
- Pappan och Havet - Tove Jansson
- Om du bara kunde se mig - Cecelia Ahern
- Det handlar om dig - Sandra Beijer
- Kapitulera omedelbart eller dö - Sanne Näsling

 

5 ord som beskriver mig 

- Omtänksam
- nyfiken
- mysig
- envis 
- komplicerad
 

 

4 saker jag är rädd för

- Fåglar
- att förlora någon som står mig nära
- att inte bli frisk
- att bli inlåst i trånga utrymmen

 

3 serier jag tycker om

- Game of Thrones
- Friends
- The 100
 

2 bra låtar

- Believer - Imagine Dragons
- Something just like this - The Chainsmokers & Coldplay
 

1 sak jag ser framemot

- Att äntligen få se Bo Kaspers orkester live i sommar

14.05.2017 kl. 18:00

Om en lite bättre torsdag.

Vad som behövs för en bra torsdag; 
Kaffe på uteservering med en fin vän, och picknick på taket med en annan fin vän.


Lånade den här bilden av den andra fina vännen.
11.05.2017 kl. 22:43

Pappas gamla jeansjacka.

Jag har länge velat ha en jeansjacka, men aldrig riktigt hittat någon passlig i butikerna. Så när mamma tog fram pappas gamla jeansjacka, provade jag den och den passade perfekt! Den bruna läderväskan är en av mina favoritväskor, och den har varit min mormors, vilket gör att jag tycker om den ännu mera. Tummen upp för nygamla kläder och saker, det känns mycket mer värdefullt när någon man tycker om har haft det före.

 

08.05.2017 kl. 14:16

Vårens första picknick, och glass i kvällssolen.
Gårdagen var så bra! Det var så fint väder och jag njöt av solen nästan varje minut. På förmiddagen for jag en sväng på loppis, och sen iväg på picknick med en del av klassen. Vi hittade en bra plats där det knappt blåste, och satt där i någon timme och åt, pratade och njöt av livet. Hela eftermiddagen tillbringade jag på balkogen med en bok i handen. På kvällssidan gick jag och pojkvän ner till vattnet och köpte glass. Solen värmde ännu, så vi satt där länge och tog vara på varje solstråle. 

Det var länge sen jag var på så bra humör en hel dag, men igår var jag det, för gårdagen var verkligen så himla fin varje sekund. 

(#ratatasbloggutmaning)
06.05.2017 kl. 14:20

"Varje gång du möter min blick, blir min värld en aning större."Havet, solen och killen. Bäst ju.

 

( Är med i #ratatasbloggutmaning , så nu ska jag försöka hitta mer inspiration till att skriva.)

03.05.2017 kl. 23:27

Valborg & 1 maj

Valborg blev riktigt bra, trots att vi egentligen inte riktigt visste vad vi skulle göra förrän samma dag. Vi skålade med rosé här hemma, och sen begav vi oss iväg till Batti och Elin, där vi hängde hela kvällen och halva natten. Det blev alltså sist och slutligen en riktigt bra valborg. På första maj gick vi, som man bör, in till torget och köpte glass. Det är alltid ett säkert vårtecken, att glasskioskarna öppnar. Kvällen spenderades på balkongen med mjöd och fint sällskap. När jag gick och lade mig somnade jag nästan direkt och där tog den helgen slut.

 
02.05.2017 kl. 17:51

En lista om våren.

 

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Förra våren hade jag ännu mellanår, så jag var ledig ganska mycket och jobbade lite på dagis däremellan. Jag läste på inträdesförhör och var nervös över det, och så började jag och pojkvän söka lägenhet. Det var en fin vår, trots mycket ångest.
 

Hur hoppas du att våren blir i år?

Jag hoppas att det blir en fin vår, mycket sol och många glassdejter. Vi har ganska lite skola i vår, så jag hoppas att jag hinner göra lite roliga saker innan jag börjar sommarjobba.

 

Hur hoppas du att ditt liv ser ut nästa vår?

Kanske lite som jag vill att denna vår ska se ut; lite skola, mycket sol och så äventyr med fina människor.
 

Vad är det bästa med våren?

Att allting börjar vakna till liv, det blir varmare, isen försvinner och vattnet kommer fram, och att man får lägga undan alla vinterkläder. 


Vad är ditt vårplagg nummer ett?

Kanske läderjackan? Eller converse, jag har ett par oanvända som bara väntar på att det ska bli vår påriktigt, så att jag får börja använda dem.
 

Vad ser du fram emot just nu?

Att få fara ut till villan och sova där så småningom, kaffedejter på uteserverigar, promenader i solnedgången, och att ha picknick med fina typer.
 


Tre saker som stoppar vårkänslorna?

Snö (som vi har haft alldeles för mycket av hittills i vår), pollenallergi, och när det blåser iskallt. Usch.

 

Har du redan några sommarplaner?

Jag ska se äntligen få se Bo Kaspers Orkester live, det ser jag såå framemot! Och så ska jag sommarjobba. Annars har jag inga spikade planer, men hoppas att jag hinner med mycket roligt.

29.04.2017 kl. 10:44

Om vårtröttheten.

För några år sedan förstod jag mig inte på vårtrötthet, vad betyder det ens? Hur kan man vara trött och deppig när våren äntligen kommer? "Nu när det har blivit vår så blir allt mycket lättare och bättre!" Jag brukade vara en av dem som sa så, förstod inte alls när någon klagade när våren var kommen.

Nu, några år senare förstår jag precis. Jag förstår precis hur jobbigt det kan kännas när våren är här, och man förväntas vara glad och pigg, ta vara på varje solig stund och vara nöjd med tillvaron. Alla dessa förväntningar som man ska ha på våren, allt man ska göra och orka med. Men om jag inte är glad och pigg, om jag istället är så trött att jag bara orkar ligga på soffan, då känner jag mig misslyckad och dålig. Alla andra hittar på roligheter, och själv kämpar jag med att bara orka ta mig till skolan på morgonen. Jag vill ju njuta av våren och livet, men det är inte så lätt.

Jag brukar vara en av dem som tycker att livet automatiskt blir mycket bättre på våren. Nu tycker jag inte det längre, det kan bli tyngre istället. 

 

Trots vårtröttheten och allt vad den innebär, tycker jag ändå väldigt mycket om våren. Det är fortfarande en av de finaste årstiderna.

20.04.2017 kl. 15:19

Om påskhelgen.Påsklovet kom och gick alldeles för fort, trots att jag hade många lediga dagar. Jag har varit på påskkonferens till Sion, ätit massa mat, varit på kalas, passat på att vara ute när solen lyst, och bara tagit det lugnt. Bra så. Igår jobbade jag på dagis och idag var det skolan som gällde igen. Bara två skoldagar kvar och sen helg igen. Skönt med en lite kortare vecka ibland. 

Nu ska jag snart gå och sova, och förhoppningsvis sova bort lite huvudvärk och trötthet. Godnatt!
19.04.2017 kl. 21:40

Påsklov.I dag fick jag äntligen påsklov, och är ledig ända tills nästa onsdag. Jag har känt mig så trött den senaste tiden, så det ska bli skönt att få ha sovmorgon och vila lite extra.
I morgon har jag tänkt skriva undan lite skoluppgifter, och på söndag ska jag på 60-års kalas, men annars har jag inga spikade planer för påskhelgen, får se vad som händer. Nu ska jag i alla fall se ett serieavsnitt och äta ett chokladägg.

Ha en fin påskhelg!
12.04.2017 kl. 20:54

Första veckan i april.

Några rutor från första veckan i april;


Vi har äntligen fått upp en hylla ovanför soffan, och nöjda blev vi. 


Jag har blivit ägare till ett elefantöra, se så fin den är!


På onsdagskvällen packade jag väskan och gick över till grannen för sleepover. Vi åt gott, såg på film och hade det allmänt mysigt. Sleepovers är bra för själen.


Torsdagsmorgonen vaknade vi upp av att solen lyste, så bra start på dagen! Tyvärr lyste den inte så länge men skönt att vakna upp till i alla fall.


I dag hade jag 15 minuters skoldag, muntlig tent i finska stod på schemat. 

Nu har jag helg, och är ledig ända till tisdag, såå skönt! I morgon far jag hemhem, men annars har jag inga planer. Skönt det också ibland. Hoppas att ni får en fin helg!

07.04.2017 kl. 21:00

Vi hittade happiness på ett tak.Att sitta på ett tak med bästa vän, dricka cider & äta jordgubbar, och bara strunta i alla måsten. Det är livet hörni.
03.04.2017 kl. 21:37

Min första Pampasvecka.

Pampasveckan har varit och farit för min del, och bra har den varit! Jag har festat med fina typer och lärt känna nya människor. Bara roliga saker alltså. Här är några av de få bilderna jag har tagit under veckan;

I dag har jag varit in till stan på en kaffe med Lena och Lolli, och det är i princip allt jag har gjort. Skönt att ha en dag utan planer efter en händelserik vecka. Egentligen borde jag läsa på tent, men det skjuter jag upp tills imorgon.

Ha en fin lördagskväll!
01.04.2017 kl. 20:19

"Det var länge sen jag kände men det kommer nog igen."

Jag är inne i en Bo Kaspers Orkester period nu, därav rubriken. Två från gårkvällens promenad. Jag är så glad att det äntligen har blivit lite ljusare på kvällarna. Och öppet vatten, ååh.

 

Igår var jag till läkaren för att få ett utlåtande till att börja på psykoterapi, så någon gång i maj börjar jag förhoppningsvis med det. Jag fick också ökad dos av medicinen för att se om det funkar, så hoppas verkligen det hjälper. Det känns som om jag står att trampar på samma ställe nu, och tar några steg bakåt men inga framåt. Jobbig känsla. Men nog ska det väl bli bra till slut.

28.03.2017 kl. 20:30

Tjugoettårig Vasabo som studerar till socionom och försöker lista ut hur livet egentligen ska levas.

Senaste kommentarer

06.02, 10:33Livet livet. av Ellen
19.07, 09:31Lista om tre saker. av Mirjam L.